Connect with us

ADPM Health

Pasta de dinti clasica sau de la plafar? Periuta normala sau electrica? Stomatologul Oana Florea ne ofera raspunsul!

Pe piata exista o oferta bogata de tipuri de pasta de dinti. O mare parte dintre aceste produse contin fluor, insa exista tipuri de pasta de dinti doar din ingrediente vegetale ce pot fi gasite in plafar.

Publicat

pe

Odata cu aparitia acestui tip de pasta de dinti s-a declansat si o adevarata teama generala fata de pasta de dinti clasica, cu fluor, crezandu-se ca aceasta substanta are efecte nedorite asupra sanatatii, in special a copiilor.

Oana-Florea-stomatolog-1

Medicul stomatolog Oana Florea (www.drflorea.ro) ne spune daca avem motive sa ne temem de aceasta substanta pe care o contine pasta de dinti cu care ne spalam zilnic.

“In ultimii ani, circula din ce in ce mai multe atentionari pe internet legate de presupusul efect nociv, chiar otravitor al fluorului pentru organism.
Pentru a lamuri aceasta problema, trebuie sa intelegem ca orice substanta cu rol benefic, administrata in exces, poate deveni o otrava.
Din acest motiv, pentru a nu risca prin supradozare si sa apara fuoroza dentara ori, la extrem, intoxicatia, se recomanda ca bebelusii sau copiii mici, care inca nu stiu sa scuipe, sa fie spalati pe dinti cu pasta fara fluor.
In cazul copiilor mai mari sau al adultilor, este dovedit de catre numeroase studii ca riscul aparitiei cariei este scazut cu 40% daca folosim pasta de dinti cu continut de fluor.

Foarte multi oameni sunt totusi sceptici in legatura cu acest subiect, pentru ca, in majoritatea cazurilor, se face confuzie intre compusii cu fluor (fluorura de sodiu sau calciu) nepericulosi din pasta de dinti si elementul chimic fluor care este inalt reactiv si foarte otravitor. Este cam acelasi lucru cu sarea de bucatarie (Clorura de sodiu), care nu mai are de a face cu clorul utilizat la piscina”, explica Dr. Oana Florea.

Specialistul deschide cu aceasta ocazie si discutia despre ce tip de periuta de dinti este indicat sa folosim, in conditiile in care piata este invadata de modele electrice.

“Pentru igiena dentara, nu este absolut necesara folosirea unei periute electrice. Spre deosebire de cea clasica, aceasta realizeaza insa periajul dentar mult mai rapid si mai comfortabil. Puteti alege periute cu cap rotativ sau periute sonice/ultrasonice.
Periutele electrice curata foarte bine, utilizand mii de miscari pe minut si asigura senzatia de curat rapid si comfortabil.
Periutele manual sunt in continuare varianta ieftina, insa dau rezultate bune doar daca se utilizeaza cu o tehnica de periaj corecta. Asadar, este important sa o folosim corect, sa respectam miscarile care elimina reziduurile dintre dinti si sa respectam si timpul de periaj, de minumum 2 minute”, spune specialistul.

Oana Florea este medic dentist cu Competenta Implantologie Orala, cu experienta internationala in Germania, alaturi de cei mai buni specialisti in chirurgie si implantologie. Oana Florea (www.drflorea.ro) isi desfasoara activitatea in cabinetul sau din Bucuresti si este apreciata inclusiv pentru experienta in lucrul cu copiii si cu pacientii anxiosi, cu teama de dentist.

Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *