ADPM Coffee Break Stiri externe

Ce nu ai voie să faci dacă ești moștenitor al tronului Marii Britanii

Scris de Alexandru Manea

În tradițiile familiei regale britanice există o serie de reguli ce par cel puțin ciudate pentru oamenii de rând. Iată ce ai voie și ce nu ai voie să faci dacă ești prinț sau ducese în Marea Britanie.

Ce nu ai voie să faci dacă ești moștenitor al tronului Marii Britanii

Familia regală britanică ține pasul cu noile timpuri, dar, în același timp, respectă o mare parte din tradițiile ce datează de secole. Inclusiv tinerii prinți și ducese se supun cutumelor de altădată. Iată câteva exemple de astfel de tradiții.

1. Nu au nume de familie. Până în 1917, se păstrau numele caselor sau dinastiilor de care aparțineau. George V a făcut atunci o mare schimbare când a adoptat Windsor ca nume de familie. În 1960, Regina Elisabeta a recurs la o nouă schimbare, hotărând ca ai săi copii să poarte numele Mountbatten-Windsor. Prințul Charles va aparține Casei Windsor, iar nepoții săo vor purta numele Mountbatten-Windsor, în cazul în care nu va decide să apeleze la o schimbare.

2. Nu mergeau la școală. Prințul Charles a fost primul care a mers la școală. Până atunci copiii erau educați de profesori privați. Charles și Prințesa Diana și-au înscris și copiii la școala normală. Prințul George va merge în această roamnă, la rândul său, la cursuri într-o astfel de instituție.

3. Nu mai au prioritate femeile la succesiunea la tron. În 2013 s-a renunțat la această tradiție, iar acum succesiunea se face în funcție de data nașterii și nu de sex. Prințesa Charlotte ar putea deveni Regina Marii Britanii dacă fratele ei, Prințul George, nu va avea copii. Charlotte va fi a patra ca succesiune la tron, în fața Prințului Harry, care se află pe locul 5, indiferent dacă William și Kate aduc pe lume încă un băiat.

4. Au nevoie de aprobarea Reginei pentru a se căsători. Se întâmplă asta din 1772 încoace. Totuși, legea a devenit mai blândă în ultimul timp, în sensul că doar primii șase aflați în succesiunea la tron au nevoie de aprobarea Reginei pentru a se căsători. Prințul Harry, de exemplu, nu va putea ajunge la Altar cu cea pe care o iubește decât dacă Regina Elisabeta își dă acordul.

5. Prințul William a fost primul viitor rege născut în spital. Mai exact, în St Mary’s Hospital din Paddington, Londra. Acolo a venit pe lume și fratele său, Harry. Regina s-a npscut în casa părinșilor săi din Mayfair, iar Prințul Charles în Palatul Buckingham.

6. Venirea pe lume a unui moștenitor este salutată cu o salvă de tun. Momentul poate avea loc în Hyde Park, Green Park, sau lângă Tower of London. Timp de 10 minute se trag 62 de salve. Ultimul eveniment de acest tip a avut loc în 2015 când a venit pe lume Prințesa Charlotte.

7. Este aproape imposibil să renunți la succesiunea la tron. Parlamentul decide cine urmează la tronul britanic. Odată ce devii monarh, poți abdica, așa cum s-a întâmplat cu Regele Edward VIII în 1936.

Despre autor

Alexandru Manea

Scrie un comentariu

*