Evenimente

Concert Camerata Regală la Ateneul Român, sâmbătă, 20 mai

Scris de Alexandru Manea

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, susține sâmbătă, 20 mai, de la ora 19.00, la Ateneul Roman (str. Benjamin Franklin, nr. 1-3) un nou concert din cadrul Stagiunii Regale. Dirijorul Cristian Macelaru și pianistul Andrei Licaret vor fi alături de Camerata Regală pe scena Ateneului într-un concert plin de energie și candoare.

Concert Camerata Regală la Ateneul Român, sâmbătă, 20 mai

Cristian Macelaru, dirijor rezident al Orchestrei Simfonice din Philadelphia și unul dintre cei mai reprezentativi muzicieni romani ai generației sale, va concerta alături de Camerata Regală și Andrei Licaret, printre cei mai apreciați tineri pianiști romani ai momentului, într-un concert deosebit din cadrul acestei stagiuni regale.

Repertoriul serii este unul aparte, în program fiind lucrări celebre precum Poemul simfonic ‘Vltava’ (B. Smetana), Concertul pentru pian și orchestra op. 54 (R. Schumann) și Simfonia nr. 9 ‘Din lumea nouă’ (A. Dvořák). Evenimentul va fi prezentat de Marius Constantinescu.

Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro, în oficiile Postei Romane, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos. Mai multe detalii puteți găsi aici — https://www.bilete.ro/stagiunea-regala.

Evenimentul este al cincilea concert din cadrul Stagiunii Regale 2016-2017 pe care ansamblul îl organizează anual la Ateneul Roman, proiect cultural în care Camerata Regală a avut alături muzicieni de renume că violonista Mihaela Martin, dirijorii Franș Helmerson, Pierre Vallet și Sabin Pauta, pianiștii Elizabeth Sombart, Valentin și Roxana Gheorghiu.

Stagiunea Regală 2016-2017 este susținută de BANCPOST și face parte dintr-o serie de proiecte și programe pe care Bancpost le-a sprijinit în mod activ de-a lungul timpului, cu scopul de a fi alături de tinerele talente și de a contribui astfel la promovarea culturii și artei în rândul publicului larg.

Informații despre muzicieni:

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, CRISTIAN MACELARU este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generației sale. Și-a început cariera alături de Philadelphia Orchestră, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiași orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff și a obținut diploma de masterat pentru dirijat. Având și formație de violonist, Cristian Macelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeași orchestră. Și-a desăvârșit formarea artistică urmând programe de perfecționare la Tanglewood Music Center, Aspen Music Festival, a studiat cu David Zinman, Murry Sidlin, Rafael Fruhbeck de Burgos, Robert Spano, Oliver Knussen și Ștefan Asbury. A fost dirijor rezident la Shepherd School of Music de pe lângă Universitatea Rice și dirijor asistent al lui Larry Rachleff în cadrul Departamentului de Operă. Cristian Macelaru a fost invitat, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez. Preocupat de formarea și susținerea tinerilor muzicieni, a pus bazele proiectului Crisalis Music.

A colaborat de-a lungul anilor cu Orchestrele Simfonice din Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu Royal Scottish Național Orchestră, Orchestra Simfonică a orașului Birmingham, Orchestra Simfonică Radio din Berlin, RTE Dublin, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra Simfonică Bournemouth, Residentie Orkest, Hallé Orchestră, Orchestra Métropolitain din Montréal. În prezent este dirijor rezident al Filarmonicii din Philadelphia, precum și director muzical și dirijor al Festivalului Cabrillo. Dintre ultimele succese repurtate amintim concertele susținute atât în Statele Unite ale Americii cât și în Germania alături de Orchestra Națională Daneză.

Totodată, amintim o excepțională colaborare ce s-a realizat între dirijorul roman, Orchestra Națională Simfonică din Washington și celebra violonista Anne Sophie-Mutter.

De la debutul sau în 1993 cu orchestra ‘Jeunesses Musicales’, ANDREI LICARET a acumulat un vast repertoriu, de la baroc până la muzică contemporană. A susținut numeroase recitaluri și concerte cu reputate orchestre din țară și străinătate, sub bagheta unor mari dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi. Din 2000, a susținut recitaluri la Praga, Berlin, Madrid, Istanbul, Salonic și Pariș. A început studiul pianului sub îndrumarea tatălui său, binecunoscutul pianist și organist Nicolae Licaret, continuând cu renumiți profesori printre care Gabriela Enasescu, Dana Borsan, Viciniu Moroianu, Steluța Radu (acompaniament) și Dan Dediu (compoziție) la Universitatea Națională de Muzică București, cu Jacques Rouvier la Conservatoarele din Pariș și Berlin, cu Dmitri Bashkirov la Academia de vară Mozarteum de la Salzburg, precum și cu Leon Fleisher la Peabody Conservatory din Baltimore. Andrei Licaret a înregistrat în repetate rânduri pentru posturi de radio și televiziune din România. Aparițiile sale în sălile de concert din România și din străinătate l-au făcut cunoscut publicului și criticilor de specialitate care au apreciat elogios artă să și l-au impus ca un pianist de valoare al generației sale.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 și se află sub patronajul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniștii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordachescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, flautiștii Ion Bogdan Ștefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat au avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional ‘Sergiu Celibidache’. În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia ‘Regele Mihai al României’ pentru înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea concertistică.

Organizator: Asociația Culturală Radu Chișu

Concert recomandat de RFI România

Partener principal: Bancpost

Parteneri: Filarmonica George Enescu, Volvo

Parteneri instituționali: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Poșta Română, BILETE.RO, Qwellman, Way Media, Ella Traveland, Asociația Elite Art Club Unesco, Jeunesses Musicales România, statuidedaci.ro.

Parteneri Media: The Art of Living, Radio Classic, life.ro, societatesicultura.ro, intervio.ro, iqool.ro, autentici.ro, LiterNet

Bilete Stagiunea Regală la Ateneul Român
Loji Categoria 1 – 120 lei
Parter Categoria 1 – 99 lei
Loji Categoria 2 – 90 lei
Parter Categoria 2 – SOLD OUT

Program Stagiunea Regală
B. Smetana – Poemul simfonic „Vltava”
R. Schumann – Concertul pentru pian și orchestră Op. 54
A. Dvorak – Simfonia nr. 9 „Din lumea nouă”

Despre autor

Alexandru Manea

Scrie un comentariu

*