Connect with us

Stiri Interne

Cum se poarta Ela Craciun cu copiii sai atunci cand gresesc

Ela Craciun, mama a doi copii superbi, Alex, in varsta de aproape 12 ani, si Alesia, ce tocmai a implinit sase ani, s-a confruntat de nenumarate ori cu nazbatiile celor mici si cu incapatanarea acestora de a asculta de sfaturile ei.

Publicat

pe

Cum se poarta Ela Craciun cu copiii sai atunci cand gresesc

Apartinand unei generatii diferite, copiii isi manifesta personalitatea inca de la varsta frageda, astfel ca este indicat ca parintii sa stie sa se poarte cu manusi pentru a nu-I afecta emotional prin certuri si pedepse. Ela Craciun a apelat la psihologi si a aflat cum este bine sa se comporte un parinte atunci cand are copii neascultatori, detaliind cele aflate pe blogul ei, www.elacraciun.ro.

“Psihologii spun ca obiceiurile gresite pe care le tinem dupa noi o buna parte din viata e posibil sa isi aiba radacinile in copilarie. Haideti sa vedem cum atacam problema la sursa.

 

  1. Nu il pedepsi. Efortul tau trebuie sa fie mai degraba concentrat inspre a ignora perioada cand incepe sa se dezvolte obiceiul cu pricina. Atragandu-i atentia constant il vei incuraja, inconstient, sa repete gestul, dandu-i mai multa importanta. Prima faza a procesului este sa il lasi sa depaseasca singur neplacutul moment.

 

  1. De cele mai multe ori cauza problemei este stresul. Da, cel mic poate fi stresat. De orice activitate noua, de venirea unui nou membru in familie. Aceste mici sau mari gesturi enervante te pot ajuta sa descoperi o cauza chiar mai profunda sau o problema grava ce nu ii da pace.

 

  1. Este important insa sa faca diferenta intre ceea ce fac bun si rau. Astfel nu uita sa fii mai vocal ca de obicei atunci cand face ceva bun si sa il recompensezi ca atare. Astfel, inconstient sau poate chiar foarte constient, va intelege ceea ce e bine pentru ei si vor invata sa faca diferenta intre un obicei sanatos, care ii aduce beneficii psihice si materiale si unul care nu il ajuta cu nimic. Ridica-i moralul, lauda-l.

 

  1. Sa nu faci caz dintr-un obicei prost atunci cand se dezvolta nu inseamna ca nu e bine sa vorbesti despre el inainte ca el sa se produca. Educatia nu o sa fie niciodata o forma gresita de abordare a unei probleme. In mai putine cuvinte, daca reusesti sa previi, sa discuti cu cel mic inainte sa fie prea tarziu, sa il inveti sa faca diferenta intre ce e bine si ce e rau, sansele sunt mari ca el sa nu dezvolte obiceiul cu pricina. Sa fii ferm cand trebuie si constant este foarte important atunci cand vine vorba de reguli.

 

  1. Daca ai ceva sa ii spui copilului, nu o face in public. Orice lucru care tine de mustrare si educatie, trebuie facut in privat, acasa. Asta daca nu cumva vrei nu numai ca obiceiul sa persiste ci sa fie doar baza a ceva si mai deranjant sau mai urat.

 

  1. Prioritizeaza micile problemele sau neajunsul pe care le-ai determinat ca fiind cel mai deranjant, enervant. Fara graba, fara sa exagerezi, daca ai detectat mai mult de un obicei negativ, ia-l pe cel mai grav in viziunea ta, concentreaza-te asupra lui si ataca-l pe acela cu armele descrise mai sus.

 

Nu te enerva, toate trec pana la urma. Procesul in care acestea apar si dispar, insa, reprezinta o scoala care va va folosi amandurora mult timp inainte”, a scris vedeta pe blogul ei.

Ela Craciun lanseaza prima dezbatere online cu privire la educatia sexuala in scoli